Raziels.nl

Fotograaf in Lelystad

Tips voor de fotoshoot

Een fotoshoot, hoe gaat dat?

Na enig zoekwerk heb je deze website gevonden en we hebben een afspraak gemaakt voor een fotoshoot. Maar dan wat nu?

Geen paniek. Je gaat er misschien wel met knikkende kniëen heen maar dat zal na een paar klikken van de camera echt wel snel verdwijnen.

Voordat de grote dag is aangebroken heb je, normaal gesproken, al enkele malen contact gehad met mij. Dat kan een ontmoeting in persoon zijn, telefonisch, per mail of MSN.

Je hebt met mij afgesproken of we een bepaald shoot uitwerken, we een portfolioshoot doen, gewoon leuke platen maken of je alleen model staat of een duoshoot. Ook is er afgesproken of de shoot in een studio plaatsvindt of op locatie. Op locatie kan zowel binnen als buiten zijn.

Voor de eerste keer is een studioshoot aan te bevelen. We hebben de omgeving en de belichting helemaal in de hand zodat ik meer aandacht kan geven aan jou als het model. Ook heb je dan geen last van publiek.

Ok, de afspraak is gemaakt, het wordt een studioshoot en we hebben afgesproken wat leuke platen te maken. 

Voorbereifding

Begin een dag of 3-4 voor de shoot met een uitgebreide inspectie van je kledingkast. Stel, afhankelijk van de duur van de shoot en de afspraken die je met mij hebt gemaakt, 3 tot 5 complete sets kleding samen. Met een compleet setje bedoel ik ook een complete set. Het komt erg onprofessioneel over als je bij mij een grote koffer opengooit en daar komt een heel stapel 'vanalles' uit. Begin ruim van tevoren met het verzamelen van de kleding zodat je de dagen daarna deze nog vaak kan wisselen.

De dag voor de shoot: drink voldoende water, ga eventueel naar de kapper, maak je tas klaar en ga op tijd naar bed.

En dan de dag van de shoot

Kom ruim op tijd uit bed zodat je alles rustig kan doen zonder stress. Is er een visagiste geregeld? Breng dan geen make-up op. Moet je dit zelf doen, breng dan thuis alvast de basis aan. Pak je spullen en, het klinkt clichematig, vertrek ruim op tijd! Niets is zo erg dan dat een fotograaf moet wachten omdat er weer eens een model te laat uit de badkamer is vertrokken.

Ben je te laat of vrees je te laat te komen? Bel of app op tijd dat je onderweg bent !

En dan...

Wat ik dan meestal doe is gewoon samen ergens in de studio gaan zitten.  Ik vertel over de diverse achtergronden. ik leg uit wat de flitsers zijn en wat ze doen. Waarom er voor sommige flitsers witte softboxen hangen, wat een een snoot is, een filter, een honingraad en dergelijke.

Ik bespreek met jou wat voor soort foto's we gaan maken. Jij geeft aan wat voor soort kleding je hebt meegebracht en we overleggen wat we wel en niet van elkaar mogen en kunnen verwachten.

Vervolgens zal ik je vragen om je klaar te maken. Je gaat nu in een aparte gedeelte de juiste kleren aan te doen. Een visagiste met je aan het werk gaan of je zal zelf de make-up aanbrengen. Houd er rekening mee dat je foundation gebruikt om de huid mat te maken. Oogschaduw en lippenstift mag gerust wat worden overdreven. Afhankelijk van de visa, make-up of kleding zal je jezelf eerst omkleden en dan jezelf opmaken of andersom of het gaat tussendoor.

Als je klaar bent (en maak dit niet te lang, een fotograaf kan in de tussentijd weinig anders doen dan de krant lezen) meld je jezelf weer bij mij met de mededeling dat je er helemaal klaar voor bent en er zin in hebt. Ben je zenuwachtig, vertel het mij zodat ik er rekening mee kan houden.

In de tijd dat jij bezig was met je te kleden heb ik, voor zover dat nog niet was gedaan, de studio verder in orde gemaakt.

Afhankelijk van de werkwijze, ervaring en materialen zal ik je vragen op een bepaalde plaats te gaan staan. Ik zal de flitsers instellen zoals ik dat voor ogen heb, rekeninghoudend met het jou en de gewenste belichting.

Vervolgens gaan we aan de slag. Hoe dit gaat is geheel afhankelijk van onze afspraken, maar na een tijdje geshoot te hebben zal ik je voorstellen om andere kleding aan te trekken. Doe dit snel en correct. De complete kledingsetjes had je tenslotte al een paar dagen geleden klaargelegd in je tas. Doe andere sieraden om, eventueel je haar anders en kom na je make-up te hebben bijgewerkt of aangepast weer zo snel mogelijk terug naar de set.

Op een gegeven ogenblik is het afgelopen, jij kan nu je normale kleren weer aan gaan doen en afsminken als je dat wilt. Ik zal de studio wat opruimen en bijvoorbeeld de camera aan de computer koppelen om de foto's op de harde schijf te zetten.

Als we klaar zijn nemen we afscheid met de afspraken wanneer ik de voorbeeld foto's klaar heb zodat daar een keuze uit gemaakt kan worden om de nabewerking te doen. Na de afgesproken tijd zullen de foto's bijvoorbeeld met je gedeeld worden. Dit is afhankelijk van de afspraken, als het bijvoorbeeld voor een reclame folder is dan gaan de foto's daar naar toe. Als de foto's voor jou zelf zijn, dan kan je de foto's zelf downloaden of opgestuurd krijgen.

Fotografen Sylvia & Peter